Hash jídlo patří k mému oblíbeným a často se o něm bavím s Radovanem, manželem. Pohled na talíř plný tohoto lahodného pokrmu nás vždycky na chvíli zastaví. Naše děti, Bohdan a Radmila, si také oblíbili chutě různých variant haši. Společně hledáme nejlepší místa, kde je můžeme ochutnat. A je to právě tenhle rodinný zájem, který mě inspiroval k napsání tohoto článku.
Hash, neboli haš, je lehký a výživný pokrm, který vznikl ze zbytků jídla. Dnes je to však úžasná mixérka chutí, která se podává na celém světě. Přesto existují místa, která jsou proslulá tím, že tam dělají tu nejlepší verzi haši na světě. Tak pojďme na tu cestu za nejlepším hashem na světě.
V naší České republice je haš velmi oblíbený, nejen pro jeho lákavou a výživnou stránku, ale také pro jeho jednoduchost přípravy. Můj manžel Radovan je vynikající kuchař a jeho specialitou je právě haš. Musím říct, že jeho haš je nejlepší, který jsem kdy jedla. Zahrnuje všechny tradiční ingredience jako brambory, zeleninu a maso.
Hash doma je fajn, ale existují také restaurace, kde je můžete ochutnat. Gurmáni by měli zkusit haši v Praze nebo zde v Olomouci. Máme tu vynikající restaurace, které podávají tento tradiční jídlo.
V Anglii je haš skutečnou specialitou. Anglický haš, známý jako "Corned Beef Hash", je jídlo, které se dělá z kukuřičného hovězího, brambor a cibule. Je to taková těžší verze naší haši, ale rozhodně stojí za to vyzkoušet.
Anglický haš se podává na snídani a je to místní tradice. Corned beef haš se tak stal součástí typické anglické snídaně a je opravdu vynikající! Určitě doporučuji jeho ochutnání, pokud se vypravíte na návštěvu do Británie.
A jako další zastávka na naší cestě je Švédsko. Zde je velmi oblíbené jídlo zvané "pyttipanna". Je to takový švédský haš, který se dělá z brambor, cibule a vepřového masa. Pyttipanna je velmi oblíbené na snídani, oběd i večeři.
Musím říct, že jsem s Radovanem měla možnost ochutnat tento švédský delikatesu během naší poslední návštěvy tam a bylo to opravdu vynikající. Vysoce doporučujeme to vyzkoušet, pokud máte možnost navštívit Švédsko!
V Americe je haš také velmi populární. Obvykle se jí na snídani a je zde mnoho variant, které se liší od státu k státu. Jedním z nejznámějších amerických hašů je "corned beef hash". Má stejný název jako anglická verze, ale je to trochu jiné jídlo.
Americký haš je obvykle směs kukuřičného hovězího, brambor, cibule a dalších ingrediencí jako jsou červená paprika a petržel. Je to skvělá volba pro snídani, kterou můžete vyzkoušet během svého pobytu v USA.
A pokud už jsme u bramborových pokrmů, v Irsku mají svůj vlastní bramborový haš zvaný "Boxty". Je to tradicionální irský pokrm, který je připravován z hrubě nastrouhaných a uvařených brambor smíchaných s moukou a nakonec smažený.
Boxty má být tak lehký a jemný, že byste ho mohli "přehodit přes čtyřlístek bez toho, aby se rozbil". Když jsme byli s Radovanem v Dublinu, tak jsme Boxty samozřejmě museli ochutnat. A musím říct, že se jedná o opravdu výborný pokrm, který byste měli zkusit, pokud se vypravíte do Irska.
V Indii mají svůj vlastní druh haši zvaný keema. Keema je tradiční indický jídlo, které se zpravidla dělá z mletého masa, zeleniny a koření. Je to velmi chutné jídlo, které se podává s chlebem nebo rýží.
Keema je velmi oblíbená v Indii a pokud se někdy vypravíte do této země, rozhodně byste měli tento pokrm vyzkoušet. Je to něco trochu jiného, ale všeobecně platí, že když je to něco z Indie, tak musí to být dobré!
A nakonec, ale neméně důležitě, je turecký haš zvaný menemen. Menemen je tradiční turecký pokrm připravovaný z vajec, rajčat, paprik a cibule. Je to velmi chutné, lehké a výživné jídlo, které je ideální na snídani.
Menemen je můj oblíbený haš, který jsem kdy jedla. Je to skutečně velmi chutné a vřele doporučuji ho vyzkoušet, pokud se někdy vypravíte do Turecka.
Myslím, že je jasné, že haš je skutečně univerzální jídlo, které se dá přizpůsobit jakýmkoli chutím a preferencím. Bez ohledu na to, kde na světě se nacházíte, je vždy možné najít verzi haši, která vás nadchne. Doufám, že vám tento článek dodal inspiraci a možná vás dokonce přiměl vyzkoušet některé z těchto úžasných receptů. Dobrou chuť!
Napsat komentář